16-åriga rallytalangen Mille Johansson från Katrineholm kommer under säsongen 2022 göra sin internationella rallydebut, när han tillsammans med kartläsaren Julia Thulin gör en satsning på det Slovenska rallymästerskapet. Ihop med VM-meriterade proffsteamet IK Sport Racing kommer Mille och Julia köra totalt 7 tävlingar i en Ford Fiesta Rally4.

Det känns jättekul att få kunna göra en sån här satsning redan i ung ålder, som gör att vi kommer ännu bättre förberedda inför framtiden. Vi ser fram mot att få mycket bra erfarenhet på asfalt, i att skriva egna noter och få köra stora tävlingar. Något som blir viktigt inför framtiden och målet vi har att köra Junior-VM 2024. IK Sport Racing är ett väldigt bra team, och vägarna i Slovenien är speciella där de bitvis är smala och dåliga men sedan riktigt snabba och fina. Det ska bli väldigt kul, säger Mille Johansson om satsningen.

Mille har trots sin unga ålder redan gedigen erfarenhet av motorsport. Han har tidigare tävlat inom gokart och kört racing i Aqulia Synergy Cup. Men målet har alltid vart inställt på rally, och under 2021 körde han 15 tävlingar i ungdomsklassen i Sverige. Med det långsiktiga målet att köra Junior-VM i rally 2024 tar man redan nu steget ut i europa, för att få köra snabbare bilar och använda sig av noter. Vilket inte är tillåtet i Sverige före föraren fyllt 18 år.

Satsningen på just det Slovenska mästerskapet föranleddes av att Milles mentor, juniorvärldsmästaren Tom Kristensson, satte honom i kontakt med teamet IK Sport Racing under fjolåret. Mille gjorde under hösten ett test för teamet i Kroatien på grus, där han presterade så pass bra att man fick möjligheten att tävla för teamet 2022. 

Under testet förra året anslöt även kartläsaren Julia Thulin från Hörby, som de senaste åren tävlat på högsta nationella nivå och åkt SM med flera rutinerade förare. Julia kommer till teamet med mycket viktig erfarenhet för att tillsammans med Mille utveckla sina noter.

Det ska bli jättekul att vara med i denna satsningen. IK Sport Racing kan verkligen sin sak, och det ska bli kul att få vara med och hjälpa en så ung förare som Mille. Jag hoppas kunna bidra till Milles utveckling med den erfarenhet jag har och hjälpa honom att börja tävla med noter. Det är väldigt speciellt att tävla på vägarna i Slovenien som skiljer sig enormt mot vad vi har i Sverige. För min egen del ska det bli fräckt att få göra en satsning utomlands, det är något jag kämpat för länge, säger Julia Thulin.

 – Samarbetet mellan mig och Julia har fungerat riktigt bra, och jag är väldigt nöjd. Vi har långt geografiskt mellan varandra, så jag har hjälp av den rutinerade kartläsaren Christer Carlsson här i Katrineholm för att träna på noter en gång i veckan, fortsätter Mille.

Under den gångna helgen var Mille och Julia på plats i Slovenien för att göra sitt första test med bilen på asfalt. Under tre dagar testade dom på olika typer av vägar för att komma så förberedda som möjligt inför premiären som körs den 8-9 april med tävlingen Rally Vipavska dolina.

– Testerna kändes bra. Det var första gången för mig på asfalt i en rallybil, och det var lite ovant i början med greppet. Vi fick under helgen testa flera typer av vägar med både bra och dåligt grepp för att känna på hur olika asfalt har olika grepp. Inför premiären ska vi fortsätta förbereda oss genom fysisk träning, men även mentala övningar för att komma så väl förberedda som möjligt till premiären, avslutar Mille Johansson.