18-årige Rallyföraren Mille Johansson från Katrineholm kommer göra sin debut i Rally-VM när han den 15-18 februari kör Junior-VM i den svenska deltävlingen Rally Sweden i Umeå. Tillsammans med kartläsaren Johan Grönvall från Arvika kommer Mille göra sin entré på den högsta internationella nivån.

– Det är helt klart en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Från att ha vart och kollat på rallyt sen man var liten och drömt om det, till att det nu blir verklighet är helt otroligt. Det ska bli riktigt fränt och kul att göra detta, säger Mille Johansson.

– Det ska bli riktigt kul. Rally Sweden är en tävling jag alltid har velat åka. Jag har också stått vid sidan av vägen som åskådare flertalet gånger när det gick i Värmland, och tänkt tanken att en dag ska jag stå där på startlinjen. Så nu när det väl händer så är jag laddad till max, fortsätter Johan Grönvall.

Mille och Johan körde under fjolåret Junior-EM i en tvåhjulsdriven bil. När de nu tar klivet upp i VM-serien blir det också debut i en fyrhjulsdriven bil, en Ford Fiesta Rally3. För att förbereda sig inför Umeå-tävlingen väntar ett gediget testprogram i en fyrhjuldriven Ford Fiesta R5, som anpassats för att efterlikna Rally3-bilen.

– Vi förbereder oss med flera tester i en fyrhjulsdriven bil för att få in så mycket mil som möjligt innan Rally Sweden, eftersom det blir en helt ny bil för mig. Att gå från en tvåhjulsdriven bil till en fyrhjulsdriven är ett stort steg, och det kräver att jag känner mig trygg för att kunna prestera på topp, säger Mille.

Starten i Rally Sweden är den enda planerade JVM-starten för Mille och Johan, som nu får möjlighet att visa upp sig för storpubliken på hemmaplan och en första smak av Rally-VM.

Vi är med för att se vart vi står någonstans fartmässigt. Men vi är ödmjuka, eftersom det blir första VM-tävling och första gången i fyrhjulsdrivet, avslutar Mille.

Junior-VM, Junior WRC, är en enhetsserie där alla tävlande kör identiska Ford Fiesta Rally3 som drivs av M-Sport Polen, Fords Fabriksteam. Vinnaren av Junior-VM belönas med en start i efterföljande års WRC2-mästerskap, näst högsta klassen i VM.

Rally Sweden, i folkmun känt som Svenska Rallyt, är Sveriges största årligen återkommande evenemang med över 100 000 åskådare under fyra dagar, och närmare 120 miljoner tv-tittare runt hela världen.