Den 17-årige rallytalangen Mille Johansson från Katrineholm har under 2022 gjort sin första internationella säsong bakom ratten i en rallybil, när Mille tillsammans med kartläsaren Julia Thulin från SMK Hörby kört det Slovenska rallymästerskapet i en Ford Fiesta Rally4 från teamet IKsport.

Mille, som har siktet inställt på VM i rally inom några år, har valt att redan som 16-åring ta steget ut i Europa och Slovenien, där man får tävla med trimmade bilar och med noter innan dess att föraren fyllt 18 år som i Sverige. Under säsongen har Mille och Julia tagit flera pallplatser i juniorklassen och utmanat om segrarna. Då flera av tävlingarna ingått i FIA Central Rally Trophy, har Mille och Julia kvalificerat sig till Europafinalen i FIA Rally Trophy – dit de 10 främsta ekipagen från varje regionalt mästerskap kvalificerat sig för att tävla om totalsegern i det av internationella bilsportförbundet FIA sanktionerade mästerskapet.

Finalen i FIA Euro Rally Trophy går av stapeln denna helgen i Tyskland, genom Lausitz-Rallye, där finalister från hela Europa ska göra upp om totalsegern i mästerskapet. Mille och Julia har jobbat för att komma till start och utmana om titeln, men då förare under 18 år inte tillåts tävla i Tyskland kommer teamet inte vara med i helgen.

– Det känns kul och hedrande att ha kvalificerat sig och blivit inbjuden till att köra finalen av FIA Euro Rally Trophy, säger Mille. Men då jag ännu inte har åldern inne för att köra tävlingen tvingas vi stå över denna gången. Vi ser istället fram mot nästa helgs final av det Slovenska mästerskapet där vi ska försöka avsluta min första internationella säsong på ett så bra sätt som möjligt.

Finalen av Slovenska mästerskapet körs den 12 november genom Rally Idrija i västra Slovenien. Mille och Julia ligger femma i juniormästerskapet inför den sista av sju deltävlingar.