Förra veckan tog den nu 18-årige Mille Johansson från Katrineholm körkort. Denna helgen debuterar han och Värmländske kartläsaren Johan Grönwall i Rally-EM för juniorer i Polen.

– Känslan inför helgen är spänd. Jag är taggad på att ta mig an den europeiska eliten i rally. Det är kul att säsongen äntligen drar igång igen efter en lång vila, och vi kommer väl förberedda, säger Mille Johansson, och fortsätter:

– En EM-start har alltid varit en dröm, och som nu går i uppfyllelse tack vare alla samarbetspartners och sponsorer. Det ska bli riktigt kul och framförallt fränt att få köra rally på den här nivån.

Förra året gjorde Mille internationell rallydebut, då endast 16 år gammal, i det Slovenska mästerskapet. Där samlade man på sig mycket välbehövlig erfarenhet inför årets satsning på Rally-EM, där Mille tävlar för det Slovenska teamet IKsport Racing i en tvåhjulsdrivet Ford Fiesta Rally4.

Helgens premiär i Junior-EM körs i Mikołajki i nordöstra Polen på några av världens snabbaste grusvägar. I juniorklassen, för tvåhjulsdrivna bilar, kommer 16 ekipage till start.

– Det kommer bli tufft med många snabba ekipage, och framförallt deras tidigare erfarenheter från dessa vägar som vi inte har. Men utmaningen ligger också i att få till bra noter, och en bra känsla i bilen är superviktigt när det går så pass fort som det gör, fortsätter Mille.

Tävlingen blir den första tillsammans för Mille och nya kartläsaren Johan Grönwall från Arvika. Duon har kört test ihop inför tävlingen, och man har hittat en bra känsla i samarbetet.

Jag är laddad, och har lagt ner mycket tid inför denna tävlingen innan avresa. Så jag känner mig redo, säger Johan. Att få åka EM känns för mig väldigt stort. Det är mycket nytt som jag inte varit med om tidigare hemma i Sverige. Att läsa karta har jag ju gjort tidigare, men just förberedelserna och många små detaljer som kan göra stor skillnad är nytt för mig. Men jag tror vi har koll på det mesta, så det kommer bli en bra EM-debut. 

I klassen ställs Mille och Johan bland annat mot svenskarna Viktor Hansen/Viktor Johansson och Simon Andersson/Jörgen Jönsson. Men också snabba Italienaren Roberto Daprà och Australiensiske Max McRae, brorson till den legendariske världsmästaren Colin McRae.

– Målsättningarna med helgen är att bygga erfarenhet på dessa speciella vägar, och hitta en bra känsla på gruset. Eftersom detta blir min första tävling på grus i en Rally4-bil, samtidigt som detta också är min och Johans första tävling tillsammans, avslutar Mille.

Rally Poland avgörs över totalt 16 sträckor. Tävlingen startar på fredag 19/5 med en shakedown-sträcka, det sista fullfartstestet inför tävlingen. Efter det väntar en publiksträcka i Mikołajki under fredagskvällen. På lördag körs sju sträckor, och ytterligare åtta sträckor avslutar tävlingen på söndag. Hela tävlingen sänds live av Rally-EM via streamingtjänsten www.Rally.TV.

Totalt 13 svenskar deltar i tävlingen, bland annat juniorvärldsmästarna Pontus Tidemand och Tom Kristensson.