Den 16-årige rallyföraren Mille Johansson från Katrineholm imponerade i sin internationella debut, när han under lördagen tog en sträckseger i det Slovenska rallymästerskapet tillsammans med kartläsaren Julia Thulin från Hörby. Trots att man under hela tävlingen drogs med motorproblem.

– Det känns bra, säger Mille. Det har vart en lärorik helg.

Den 16-årige rallytalangen gör i år en satsning på Slovenska mästerskapet ihop med VM-meriterade teamet IK Sport, och tävlingen Rally Vipavska dolina var första av totalt sju deltävlingar. För Mille var det också första gången i en tävling på asfalt, första gången i en trimmad rallybil, och första gången med noter i en tävling. Sammantaget blev det en tävling som gav mycket bra erfarenheter inför den fortsatta satsningen.

– Det är skönt att ha premiären avklarad. Nu vet vi mer vad som väntar oss och hur vi ska fortsätta förbereda oss inför framtiden, fortsätter Mille.

Tävlingen fortlöpte inte utan strul för duon. Inför start på fredagens sträcka öppnade sig himlen, och Mille fick för första gången köra på blöt asfalt. Även under lördagen fortsatte vädret vara en faktor, där tre sträckor fick ställas in på grund av snö. Det största problemet skulle dock orsakas av att bilen, en Ford Fiesta Rally4, hela tävlingen drogs med motorproblem som gjorde den orkeslös och tappade mycket effekt. Teamet bytte nästan allt som gick att byta, men lyckades inte bota problemen helt och hållet. Trots detta kunde Mille och Julia på sträcka sex vara fyra bland bilarna i klassen, och på tävlingen sista sträcka var dom snabbast av alla i klassen – och dessutom fyra totalt bland alla bilar i Slovenska mästerskapet. Fast dom behövde backa en gång inne på sträckan.

– Vi körde bara på, säger Mille om sträcksegern. Jag lämnade servicen med en känsla av att vi skulle åka fort, och det lyckades väldigt bra. Vi behåll vårt fokus och hängde inte läpp trots problemen. 

– Det var en utmanande helg där vi fick prova på det mesta, säger Julia. Väldigt utmanande med allt som hände, men som gav mycket viktiga lärdomar. Vi försökte hela tiden tänka framåt och göra det mesta med vad vi hade. Trots alla problem med bilen. Det var kul att få visa vad vi kunde med sträcksegern. 

De initiala motorproblemen under lördagen gjorde att man tappade mycket tid mot de övriga i klassen. Men med en stark avslutning och en sträckseger kunde Mille och Julia gå i mål som åtta i klassen, och visa att man har stor potential ihop med teamet IK Sport.

– Sammantaget har helgen var jättebra. Teamet har vart super och gjort allt de kunnat. Tävlingen har vart fantastisk och vägarna riktigt roliga, säger Julia.

Nästa tävling för Mille och Julia i det Slovenska mästerskapet körs den 26-28 maj med tävlingen AMTK Rally Velenje i staden Velenje i nordöstra Slovenien.

– Vi fortsätter arbeta hårt för att komma så väl förberedda som möjligt till nästa tävling, avslutar Mille.