17-årige rallytalangen Mille Johansson från Katrineholm är i helgen tillbaka i hetluften när den femte deltävlingen i det Slovenska rallymästerskapet avgörs. Tillsammans med kartläsaren Julia Thulin från SMK Hörby väntar Rally Nova Gorica, vid gränsen mot Italien.

I sammandraget ligger Mille och Julia fyra i både juniorklassen och i den totala tvåhjulsdrivna klassen i mästerskapet, med goda medaljchanser inför de avslutande tre tävlingarna.

– Det ska bli kul att få köra igen, säger Mille. Vi har analyserat senaste tävlingen, där vi inte riktigt kom upp i den fart vi vet att vi har. Vi har hittat några saker som kan ligga bakom det, så vi ser fram mot att få komma tillbaka.

Tävlingen ingår även i FIA-mästerskapet Central Rally Trophy, som är ett steg under EM-serien. Därav väntas tufft motstånd, och för första gången även en tredagar lång tävling för Mille och Julia.

– Det blir en utmaning att köra i tre dagar, säger Julia. I en kortare tävling måste man gå ut hårt direkt, men nu måste vi tänka smartare och hitta ett tempo som håller över hela rallyt. Det finns också mer möjlighet att ta igen förlorad tid om något skulle hända.

Mille och Julia tävlar för det VM-meriterade teamet IKsport Racing i en Ford Fiesta Rally4, samma biltyp som körs i Junior-EM. Det är deras första år tillsammans i en trimmad bil och med noter. Efter fyra tävlingar tillsammans på asfalt börjar samarbetet fungera riktigt bra.

– Jag är fortfarande väldigt ny, inte minst på asfaltskörningen jämfört med de andra i klassen. Men det känns bättre och bättre för varje tävling som går, säger Mille. Framförallt funkar arbetet med noterna mycket bättre nu när jag lärt mig mer om att skriva noter. Jag ändrar inte lika mycket längre.

Julia instämmer i utvecklingen:

– Vi har haft en bra utvecklingskurva, och det är kul att kunna gå in med min erfarenhet i att utveckla Mille som förare. Han har tagit till sig, och vi har ett bra samarbete, säger Julia.

Sedan förra tävlingen i slutet av augusti har Julia även tävlat i Junior-VM tillsammans med Estländaren Robert Virves i Grekland. En tävling som de vann, och där Virves även kunde säkra VM-titeln.

– Det var en en otrolig upplevelse. Det är en speciell känsla att få vinna, och jag har nog inte förstått det helt än. Efter den hårda satsning jag har gjort så känns det lite som en belöning,säger Julia om sin första seger i VM.

Nu väntar Rally Nova Gorica för Mille och Julia som startar på fredag med en stadssträcka i Nova Gorica. Tävlingen fortsätter på lördagen med åtta sträckor, innan ytterligare sex sträckor avslutar rallyt på söndag. Tävlingen mäter 15 mil, och totalt är det 16 bilar i den tuffa klassen.

– Målsättningen i helgen är att hitta tillbaka till den fart vi vet att vi har, och fortsätta kriga om medaljerna i mästerskapet, avslutar Mille.

Följ tävlingen här: https://bit.ly/3BWr3Fv