Rallyföraren Mille Johansson, 18-år från Katrineholm, har kört en hel säsong i det Slovenska mästerskapet, och vunnit en sträcka i Rally-EM. Men han har tidigare aldrig tävlat i Rally-SM. Innan han och kartläsaren Johan Grönvall nu på lördag gör SM-debut i grussprint-SM i Hässleholm.

Tävlingen är den andra deltävlingen i sprint-SM på grus, och avgörs vid Hovdala slott utanför Hässleholm. En sträcka körs tre gånger, och Mille och Johan tävlar i den tvåhjulsdrivna klassen med teamet GN Motorsport i sin Ford Fiesta Rally4.

– Det ska bli kul att få köra i Sverige igen, och på en riktigt fin väg till skillnad från EM-rallyt i Polen som var min första tävling på grus i en Rally4-bil. Det blir även första tävlingen med körkort här i Sverige, vilket gör att jag nu får köra med den mer trimmade Rally4-bilen och med noter, vilket jag inte fått tidigare, säger Mille.

Motståndet i den tvåhjulsdrivna klassen är tufft, med 32 ekipage. Bland annat genom SM-ledande Mattias Adielsson från Göteborg, flerfaldige sprintmästaren Daniel Röjsel samt hemmaföraren Johan Green.

– Målet med helgen blir att hitta en bra grundsetup av bilen inför nästa EM-tävling i Lettland, avslutar Mille.

Sträckan, som passerar Hovdala slott, mäter 6 kilometer och körs tre gånger. I samma team, GN Motorsport, tävlar även Juniorvärldsmästaren Tom Kristensson i den fyrhjulsdrivna klassen.