I helgen avgörs den tredje deltävlingen i Junior-EM i rally, Junior ERC, i Sverige och Karlstad. För rallyföraren Mille Johansson från Katrineholm och hans värmländske kartläsare Johan Grönvall väntar nu en av årets höjdpunkter inför storpublik på hemmaplan.

Tävlingen Royal Rally of Scandinavia bygger vidare på det över 50-åriga arvet från Rally Sweden, Svenska Rallyt, i regionen. När europaeliten nu intar de klassiska sträckorna under sommartid.

– Det är kul att vi får ha en stor tävling här i Sverige på grus också, och det ska bli riktigt kul att få känna på atmosfären med alla svenska supporters och fans ute på sträckorna, säger Mille.

Mille och Johan tävlar i Junior ERC med en tvåhjulsdriven Ford Fiesta Rally4 från det slovenska teamet IKsport. De kommer till Sverige efter två tuffa tävlingar i Polen och Lettland, där de dragits med tekniska problem och punkteringar. Nu hoppas de att deras EM-säsong ska vända på hemmaplan.

– Nu hoppas vi på revansch efter två tuffa tävlingar med flera motgångar. Så denna helgen hoppas jag att det går mycket bättre, så vi kan visa vad vi kan när vi har flytet med oss, säger Johan.

Tävlingen startar på fredag med åtta sträckor, och ytterligare sju ska köras under lördagen innan tävlingen avgörs. Storpublik från hela världen väntas till Värmland för att följa tävlingarna, och inte minst ett stort antal supportrar och partners till Mille och Johan.

– Det är otroligt kul att vi har supporters och sponsorer på plats som följer tävlingen live, utan dem är vi ingenting och detta är vårat sätt att ge tillbaka, fortsätter Mille.

Royal Rally of Scandinavia avslutas under lördagen med den klassiska sträckan Colins Crest, och det spektakulära hoppet som satt Sverige på rallykartan över hela världen.

– Det ska bli kul att få köra i Sverige igen, och på dessa vägar som skiljer ganska mycket mot hur det ser ut utomlands. Jag ser även fram emot att flyga över Colins Crest och kriga om topplaceringarna, avslutar Mille.

SVT Sport och Cmore sänder utvalda sträckor av tävlingen under helgen. Även Rallyradion finns på plats och sänder hela tävlingen live via KN Radio i Värmland och svenskbilsporttv.se.