Till helgen gör rallyföraren Mille Johansson från Katrineholm debut i Rally-VM när han kör hemmatävlingen Rally Sweden i Umeå. Tillsammans med kartläsaren Johan Grönvall från Arvika kör dom i Junior-VM.

Rally Sweden blir den första VM-tävlingen för 18-årige Mille Johansson, som förra året körde Junior-EM. Tävlingen blir också första gången för Mille i en fyrhjulsdriven bil, då alla deltagare i Junior WRC tävlar i identiska Ford Fiesta Rally3 från M-Sport Poland. Ett rekordstort startfält på 19 bilar väntar i helgens Rally Sweden.

– Det ska bli kul att starta säsongen med min VM-debut, och på hemmaplan. Just vinterförhållanden är det jag gillar mest, och känner att jag kan prestera bäst på. Vi har gjort vårat första test med Rally3-bilen i Norge, vilket kändes bra och vi har en bra känsla inför Rally Sweden. Det är mig det hänger på, och att få till noterna under reken. Lyckas vi med det känns det som att vi har bra chanser till en bra placering, säger Mille.

Inför Rally Sweden har Mille och Johan kört mycket test i en likvärdig fyrhjulsdriven bil för att komma så väl förberedda som möjligt.

Rally Sweden är den första av totalt fem deltävlingar i årets Junior-VM, JWRC. Mille och Johan möter hårt motstånd i klassen från bland annat Rumänen Norbert Maior, som vann Junior-EM ifjol.

– Detta ska bli riktigt kul. VM har alltid vart en dröm, och nu är det äntligen dags. Känslan är riktigt bra och jag har lagt ner otroligt mycket förberedelser, så nu ska vi göra allt för att visa att vi har farten i bilen. Målet är att ta oss igenom alla sträckor med bra känsla och fart och att få mycket erfarenhet inför framtiden, säger Johan.

Rally Sweden, som är Sveriges största årligen återkommande evenemang, lockar tiotusentals tillresta besökare och över 100 miljoner tv-tittare över hela världen. Med Umeå som bas startar tävlingen på torsdagskvällen med en spektakulär sträcka på i20-området i centrala Umeå med närmare 40 000 personer i publiken. Tävlingen avgörs över 18 sträckor med målgång på söndag.

Rallyt sänds i såväl SVT som TV4 och i rallyradion på www.svenskbilsporttv.se